Autoverzekeringen

Auto-eigenaar overleden… Wat te doen met geërfd voertuig?

Als iemand komt te overlijden terwijl diegene een auto in diens bezit heeft, zullen er bepaalde stappen moeten worden ondernomen voor het betreffende motorvoertuig. Natuurlijk is iemands auto niet het eerste waar je aan denkt indien een relatie heengaat, en dat hoeft ook niet.

Auto-eigendom & bijbehorende auto-gerelateerde voertuigverplichtingen
Voor een auto gelden verschillende rechten en plichten navenant het eigendomsrecht en gebruiksrecht. Zo is iemand de wetmatige bezitter, gebruiker en/of houder van een bepaalde auto. (bron) En zolang de betreffende auto niet geschorst is, zal iemand de auto ten minste WA moeten verzekeren, periodiek APK moeten laten keuren, en er motorrijtuigenbelasting voor moeten afdragen.

In veruit de meeste gevallen vervult één persoon al deze rollen. De auto-eigenaar is dan tevens de regelmatig bestuurder. Hij/zij is eveneens degene die de wettelijk verplichte autoverzekering heeft afgesloten en op naam heeft staan (de ‘verzekeringnemer’) én degene die financieel gezien opdraait voor alle overige periodieke en/of terugkerende auto-gerelateerde verplichtingen, zoals belastingen, onderhoudsbeurten, keuringen en reparaties.

Maar wat nou als deze persoon komt te overlijden? Hoewel er ineens niet meer in de auto van de overleden eigenaar wordt gereden, vervallen daarmee niet per se alle voertuigverplichtingen zoals verzekeringsplicht, belastingplicht en keuringsplicht. Dus wat te doen met de auto van iemand die is overleden? Hieronder lees je er alles over…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *