Autoverzekeringen

Kan ‘Car Tuning’ gevolgen hebben voor de autoverzekering?

Er bestaat een relatief grote groep mensen die hobbymatig aan auto’s sleutelt of iemand anders aan diens auto laat sleutelen. Niet uit mechanische of esthetische noodzaak, dus ter onderhoud of reparatie. Maar om de betreffende auto nóg mooier of nóg sneller te maken. Maar welke gevolgen heeft het tunen van jouw auto op de premie, dekking en/of uitkering van jouw autoverzekering?

Wat is Car Tuning precies?
Er bestaan uiteenlopende definities voor tunen. Van oudsher is de term ‘tuning’ afkomstig uit de racerij. Raceauto’s werden gemodificeerd om te voldoen aan eisen waaraan de betreffende voertuigen aanvankelijk niet voldeden. Autoprestaties van de auto werden verbeterd zodat ze beantwoordden aan de behoeften van de bestuurder. Hierbij valt te denken aan betere motorprestaties, comfortabelere rijfunctionaliteiten, dynamischer rijgedrag, optimale wegligging, efficiënter brandstofverbruik, soepelere reactiviteit, lager zwaartepunt, ultieme startzekerheid en meer wendbaarheid. (bron)

Door de jaren heen is er een ganse cultuur ontstaan rondom het tunen van gemodificeerde personenauto‘s. En dan niet alleen ten aanzien van technische specificaties en functionele prestaties, maar des te meer omtrent uiterlijk en uitstraling. Daarbij staat de cosmetische esthetiek van de auto dus voorop: Body Kit, verlagingsset, bumper, spoiler, sportuitlaat, sportvelgen, racestrepen, bestickering, LED-verlichting, koplampen met gekleurde coating, HiFi-systeem en unieke stoelbekleding. Soms gaat tuning zelfs ten koste van functionele eigenschappen zoals emissieprestaties, degelijkheid c.q. betrouwbaarheid van bepaalde onderdelen en soms zelfs inzittendencomfort.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *